بررسی نقش تعاونیها در اقتصاد مراقبتی نوظهور ترکیه اتاق تعاون ایران
نشستی ویژه درباره نقش تعاونیهای مراقبتی در قالب همکاری مشترک سازمان بینالمللی کار و برنامه توسعه سازمان ملل متحد، بر ظرفیت این تعاونیها برای ارائه خدمات باکیفیت مراقبتی و ایجاد فرصتهای شغلی شایسته در ترکیه تأکید کرد.
در چارچوب یک دوره آموزشی یک هفتهای مرکز آموزش بینالمللی سازمان بینالمللی کار (ITC-ILO) با عنوان «رشد تحولآفرین اقتصاد مراقبتی در ترکیه»، یک نشست ویژه درباره تعاونیهای مراقبتی در تاریخ ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۸ خرداد ۱۴۰۴) در آنکارا برگزار شد.
این نشست در قالب برنامهای مشترک با حمایت دفتر ILO (سازمان بینالمللی کار ) در ترکیه و برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) و با مشارکت فنی واحد تعاونیها و اقتصاد اجتماعی و همبستگی (COOP/SSE) سازمان بینالمللی کار و با تسهیلگری خانم عایشه تورونچ کانکال، مشاور ILO در حوزه توسعه تعاونیها برگزار شد.
این دوره آموزشی حدود ۴۰ شرکتکننده از وزارتخانهها، شهرداریها، اتحادیههای کارگری، آژانسهای سازمان ملل، سازمانهای جامعه مدنی، نهادهای فعال در حوزه مراقبت و نیز خود مراقبین را گرد هم آورد.
در این نشست، مفهوم تعاونیهای مراقبتی به عنوان یک مدل اجتماعمحور برای بهبود دسترسی به خدمات مراقبتی با کیفیت و ترویج کار شایسته، به ویژه برای زنان و مراقبین غیررسمی، معرفی شد.
شرکتکنندگان با چارچوب 5Rسازمان بینالمللی کار (شناسایی، کاهش، بازتوزیع، پاداش، نمایندگی) آشنا شدند و با برنامه «ارائه خدمات مراقبتی از طریق تعاونیها به عنوان یک راهحل جنسیتمحور برای کار شایسته»، که یک پروژه چندکشوری و فرامنطقهای است، آشنایی پیدا کردند.
در این نشست نمونههای جهانی و محلی از تعاونیهای مراقبتی معرفی شد و شرکتکنندگان بهصورت گروهی به طراحی مدلهایی از تعاونیهای مراقبتی متناسب با نیازهای پنج استان مختلف ترکیه پرداختند.
گرچه این نشست گامی اولیه بود، اما علاقهمندی قابل توجهی نسبت به ظرفیت تعاونیها در رسمیسازی کار مراقبتی و ارتقای ارائه خدمات فراگیر در ترکیه ایجاد نمود .
شرکتکنندگان بر اهمیت مشارکت چندجانبه میان اتحادیههای کارگری، شهرداریها، سازمانهای جامعه مدنی، خدمات سلامت و دانشگاهها تأکید کردند. بسیاری نقش تعاونیهای مراقبتی را در تسهیل بازگشت زنان به بازار کار و ارتقای فراگیری اجتماعی برای گروههای بهحاشیهراندهشده از جمله مراقبین غیررسمی، خانوادههای کمدرآمد، سالمندان و افراد دارای معلولیت برجسته کردند.
در مباحثات، علاقهمندی مشترکی برای جای دادن تعاونیها در زیستبوم محلی از طریق مشارکتهای بخش دولتی و خصوصی مشاهده شد.
شرکتکنندگان تمایل خود را برای یادگیری بیشتر و همکاریهای آتی ابراز کردند و چندین نهاد نیز گفتگوهایی را برای اجرای پروژههای پایلوت در راستای اولویتهای سیاستی ترکیه در حوزه مراقبت آغاز نمودند.
این نشست بخشی از تلاشی گستردهتر برای افزایش آگاهی و ظرفیتسازی پیرامون راهحلهای فراگیر در اقتصاد مراقبتی است؛ راهحلهایی که تعاونیها یکی از مسیرهای امیدبخش آن به شمار میروند.